Ostajan ABC

Mitä pitää huomioida valittaessa lisälämmitintä autoon?

1. Vesikierto- vai ilmalämmitin?

Vesikiertolämmitin soveltuu hyvin esimerkiksi henkilöautoihin, sillä se lämmittää sekä moottorin että ajotilan. Ilmalämmittimen etuina ovat puolestaan nopea lämmönkehitys sekä alhainen polttoaineen- ja virrankulutus. Ilmalämmitin on myös helppo asentaa paikkaan kuin paikkaan. Se soveltuu hyvin moneen tarkoitukseen veneistä pikkubusseihin sekä matkailuautoihin.

2. Kuinka tehokkaan lämmittimen hankin autooni?

Lämmittimen tehontarve riippuu monista asioista, joista tärkein on moottorintilavuus. Valmistajat suosittelevat yli 2 litrasiin tehokkaampaa 5kW mallia (Hydronic 5 & Thermotop C).

Liian tehottomalla lämmittimellä ongelma on lähinnä lämmitysajan pituus ja sitä kautta akun varaustilan lasku. Ensimmäinen lämmitys ei yleensä aiheuta vielä ongelmia mutta pitkät lämmitysajat yhdistettynä lyhyeen ajoon voivat olla jo kolmannen kerran jälkeen liikaa akulle. Hyvä sääntö on että ajokerta lämmityksen jälkeen tulisi olla yhtä pitkä kuin lämmitysaika. Tehokkaampi lämmitin lyhentää lämmitysaikaa ja säästää lopulta akkua. Pienempi lämmitin voi tulla kysymykseen jos ajomatkat ovat pitkät, mikä kompensoi pidemmän lämmitysajan.

Kannattaa myös muistaa, että myös monet muut asiat vaikuttavat tehontarpeeseen. Hangonniemellä on tunnetusti leudommat talvet kuin käsivarressa ja Mersun E200 –mallissa on lämmitettävää sisätilaa enemmän kuin Smartissa vaikka moottorintilavuudet olisivatkin samat.

Suosittelemme, että lämmittimen tehosta ei tingittäisi, sillä lämmittimen perimmäinen tarkoitus ja hyöty katoavat, mikäli lämmitin on liian tehoton autoon. Ota yhteyttä meihin, niin mietitään yhdessä, mikä olisi juuri Sinun autoosi paras ratkaisu.

3. Webasto vai Eberspächer?

Molemmat ovat laadukkaita saksalaisia valmistajia. On vähän sama kuin verrattaisiin Audia ja BMW:tä – molemmilla on kannattajansa. Listasimme itse muutamia plussia ja miinuksia päätöstä helpottamaan sekä viittasimme Tekniikan maailman parivertailuun.

Tekniikan maailma (TM 17/2007) testasi Eberspächerin ja Webaston 5kW malleja kauko-ohjauksella. Päästöissä Webasto oli selvästi Eberspächeriä parempi. Sen sijaan Eberi vei voiton sähkönkulutuksessa. Kauko-ohjaimia verrattaessa (kts. myös kysymys 4b)Webasto sai kiitosta muotoilustaan ja viidestä mukavuustasostaan; Eberspächer puolestaan näppäimistään ja viikkoajastusmahdollisuudestaan. Loppupäätelmässä TM totesi, että ostos on onnistunut päätyipä kumpaan tahansa. Molemmat palkittiin viidellä tähdellä.

Webasto:

+ luotettava – hinta
+ päästöt – varaosien kalleus/saatavuus
+ Thermotop P –malli – huollon kalleus
+ Telestart T91 vrt. Easystart R – suuri lämmitinyksikön koko/vaikeampi asennus vrt. EB
+ Telestart T91 & T100HTM muotoilu – käyttökytkin auton sisälle ei sisälly Telestart -paketteihin
+ tietty laadun tunne
+ design
+ tunnettavuus Suomessa

Eberspächer:

+ luotettava – kauko-ohjaimien muotoilu
+ pienikokoinen S-malli ahtaisiin tiloihin – Easystart R
+ SC –malli optiona – Easystart T kovilla pakkasilla (-25°C)
+ Easystart R+ hinta
+ Easystart R+ ominaisuudet ja näppäimet
+ varaosien hinnoittelu
+ varaosat saa yksitellen

4a Mikä käyttökytkin kannattaa valita? Kumpi valmistaja tarjoaa paremman ratkaisun omaan käyttööni?

Edullisin ratkaisu on auton sisälle asennettava minikellokytkin, joka löytyy molemmilta valmistajilta. Minikello on hyvä ratkaisu, jos lähtöajat ovat ennalta-arvattavissa ja säännöllisiä. Minikellolla voidaan illalla ajastaa lämmitin aamuksi. Se on helppo käyttää ja näyttö on yksinkertainen.

Eberspächerin Easystart T tarjoaa viikkokello-ominaisuudet edulliseen hintaan. Siinä on myös vikakoodinluku, joten T-kello sopii hyvin ’’tee-se-itse’’ –miehelle. Käyttömukavuudessa Easystart T ei valitettavasti yllä minikellon tasolle, sillä näyttö on pieni suhteessa tekstimäärään. Lisäksi Easystartin näytöllä on taipumus ’’puuroutua’’ mikäli lämpötila laskee alle -25 asteeseen.

Yksinkertaista kauko-ohjainta hakevalle on/off- toiminen Telestart T91 on varma valinta. Se on pienikokoinen, joten se kulkee hyvin avainten mukana. Paluusignaali kertoo, kun käsky on mennyt perille. Ajastusmahdollisuus puuttuu, mutta tämä voidaan korvata auton sisälle asennettavalla kellolla.

4b Webasto Telestart T100HTM vai Eberspächer Easystart R+?

Webaston Telestart T100HTM näyttää nopeasti katsottuna paljon pienemmältä kuin Eberin Easystart R+. Kyseessä on kuitenkin lähinnä muotoseikka, sillä pituus ja leveys ovat vain hiukan Eberiä pienemmät. Webasto saakin paljon kiitosta muotoilusta ja T100HTM kulkeekin hyvin avaimien mukana. Easystartin kulmikas muotoilu ei yllä Webaston tasolle.

Käytettävyydessä Easystart on omaa luokkaansa suurten painikkeiden ansiosta. T100HTM vaatii hiukan enemmän tarkkuutta koska näppäimet muotoilun vuoksi pienemmät.

Webastossa on peräti viisi mukavuustasoa (1-5), Eberspächerissä kaksi (Eco & Comfort). Sen sijaan Easystartilla voidaan ajastaa peräti viikko eteenpäin ja siinä on kolme ohjelmointimahdollisuutta, Telestartissa puolestaan on vuorokausiajastus ja yksi ajastuspaikka.

Telestartin HTM (Heating Time Management) osaa laskea lämmitysajan itse ulko- ja sisälämpötilan sekä valitun mukavuustason mukaan, joten kauko-ohjaimeen syötetään vain oma lähtöaika ja laite laskee tarvittavan lämmitysajan itse. Sama ominaisuus löytyy Easystartista ja siinä voidaan myös vaihtoehtoisesti asettaa lämmityksen alkamisaika – tämä optio Telestartista puuttuu.

Molemmissa kauko-ohjaimissa on tuuletusmahdollisuus kesähelteille. Easystart on hyödyksi myös vikatilanteissa, sillä laitteesta löytyy vikadiagnoosi.

Yhteenvetona sanottakoon että molempi parempi. Telestart T100HTM tuntuu hienolta ja arvokkaalta ja on lisäksi mukavampi kuljettaa mukana. Easystart R+ tarjoaa puolestaan hieman enemmän ominaisuuksia parempaan hintaan.

5. Onko Eberspächerin (4,3kW / 5,0kW) ja Webaston (4,2kW / 5,2kW) lämmitystehoilla käytännön eroja keskenään? Entä miksi Webaston Thermotop P on kalliimpi kuin Thermotop C vaikka molemmissa on tehoa sama 5,2kW?

Tekniikan Maailman (TM 17/2007) mukaan Eberspächerin 5,0kW malli tuottaa noin 4 % Webaston 5,2kW mallia enemmän lämpöä. Käytännössä erot ovat siis pienet.

Thermotop P (’’power’’) –mallin kiertovesipumppu on elektronisesti ohjattu. Sen avulla saadaan lämmityksen alussa nopeasti lämmitysenergiaa sisätiloille. Koska Thermotop P:n ja C:n teho on sama, noin kolmen vartin lämmityksellä päästään molemmilla samaan lopputulokseen eli pumpun antama etu tasaantuu. Valmistajan mukaan P-malli lämpiää noin 30 % C-mallia nopeammin.

6. Minulla on autossani lämmitin, joka toimii vain ajon aikana. Saako siihen esilämmitysmahdollisuuden?

Täydennyssarjoja tarjotaan lähes kaikkiin automalleihin, joissa on tehdasasennettu lisälämmitin. Sarjaan kuuluu erillinen ohjainlaite, asennustarvikkeet, käyttökytkin (kellolaite tai kauko-ohjain) sekä mahdollisesti kiertovesipumppu. Sarjojen hinnat ovat kellolla n. 350-450 euroa riippuen automallista ja kauko-ohjaimella 550-700 euroa.

7. Voinko asentaa lämmittimen itse? Onko takuu silloin voimassa?

Kyllä voit mutta ennen sitä kannattaa huomioida muutama seikka. Lämmittimen asennus ei ole ihan helppo juttu etenkään uusiin, automaatti-ilmastoinnilla varustettuihin autoihin. Usein automaatti-ilmastointi vaatii erillisen releen, jonka ohjelmointiin tarvitaan testilaitteita. Kannattaa tiedustella meiltä, että onko asennus autoosi mahdollista ilman ko. testereitä. Toimitamme paketin mukana aina asennusohjeet asennusta helpottamaan. Asennuksessa etenkin sähköpuolen hallinta on tärkeää.

Eeperi Oy:n toimittamissa lämmittimissä takuu on voimassa myös itse asennetuille laitteille. Suosittelemme kuitenkin asennuksen tarkistuttamista alan liikkeessä.

8. Missä kannattaa lämmitin asennuttaa?

Lämmittimen asennus kannattaa suorittaa sellaisessa liikkeessä, jossa on asianmukaiset testauslaitteet lämmittimille. Meidän suosittelemamme liikkeet ovat ammattitaitoisia, vuosien kokemuksen omaavia liikkeitä. Asennamme myös itse lämmittimiä ammattitaidolla.

Lisätietoja:
www.eberspaecher.com
www.webasto.com
www.tekniikanmaailma.fi

myös verkosta
HEATERSTORE.FI

Lähetä email
info@eeperi.com

SOITA NYT
(+358)102 192 960

Yläniitynkatu 18
53550 Lappeenranta

Jätä meille viesti 

Voit jättää meille viestin tai kyselyn esimerkiksi tiettyyn tuotteeseen tai asennuspalveluun liittyen alla olevalla lomakkeella. Vastaamme kaikkiin viesteihin mahdollisimman nopeasti.

7 + 15 =

Pin It on Pinterest